Ändrade subventioner och ersättningar för solenergi påverkar branschen

Experter inom kalkyl och leverans kommenterar

Regeringens beslut om förändrade subventioner och ersättningar för solenergi påverkar branschen och skapar nya förutsättningar för både hushåll och företag. Investeringstödet kommer att sänkas från 20 % till 15 % den 1 juli 2025, och skattereduktionen för såld el tas bort helt den 1 januari 2026. Detta väntas driva intresset för energilager och förändra hur solcellsanläggningar planeras och används framöver. Experterna Tony Nord och Peter Carlsson delar sina insikter om hur dessa förändringar påverkar marknaden och framtida investeringar.

Den svenska regeringen meddelade den 17 september att nya förändringar kommer att införas gällande subventioner och ersättningar för solenergi. Från och med den 1 juli 2025 kommer investeringsstödet för solenergi att sänkas från 20 % till 15 %. Denna förändring ligger i linje med vad branschorganisationen Svensk Solenergi tidigare förespråkat, då man motsatt sig den höjning som tidigare gjordes till 20%.

Ytterligare förändringar träder i kraft den 1 januari 2026, då skattereduktionen på såld el kommer att försvinna. För närvarande ligger ersättningen på 60 öre per såld kilowattimme. Borttagandet av denna skattereduktion innebär att det ekonomiska incitamentet för att sälja överskottsel minskar, vilket i sin tur ökar lönsamheten i att investera i energilager till solcellsanläggningar.

Tony Nord och Peter Carlsson, som båda arbetar inom kalkyl- och leveransavdelningen på Svenskt Byggmontage AB, har lång erfarenhet av branschen och har följt olika trender och förändringar genom åren. De anser att sänkningen av investeringsstödet till 15% är rimlig och följer utvecklingen inom solenergimarknaden.

”Priserna har sjunkit – lägre stöd är logiskt”

”Vi har sett hur priserna på råvaror och material inom solenergiteknik har sjunkit under det senaste året. Solpaneler och installationer har blivit billigare, vilket gör att det inte längre är nödvändigt med lika höga subventioner som tidigare,” säger Nord. Han förklarar att under rekordåret 2022, när efterfrågan på solenergi sköt i höjden, kunde många installatörer knappt hänga med. ”Men nu ser vi en något svalare efterfrågan, och det speglar sig i de justeringar av stöden som regeringen gör.”

Nord, som har arbetat inom kalkyl och planering av solcellsprojekt under flera år, har upplevt fluktuationer i marknaden och förklarar att dagens prisnivåer gör det mer kostnadseffektivt för kunder att investera i solenergi utan att vara beroende av högre statliga stöd. ”15% i investeringsstöd är tillräckligt för att hålla marknaden stabil och uppmuntra fortsatt investering, men det håller också priserna i balans,” tillägger han.

Energilager blir viktigare när skattereduktionen försvinner

Carlsson, som ansvarar för leverans och implementering av solcellsanläggningar, lyfter fram att den kommande förändringen i skattereduktionen från 1 januari 2026 kan påverka synen på solceller. Denna förändring kan leda till att både hushåll och företag omvärderar sina solcellsanläggningar. ”När skattereduktionen på 60 öre per såld kilowattimme försvinner, blir den egenproducerade elen mer värdefull för ägaren,” förklarar Carlsson. ”Det kommer inte längre vara lika lönsamt att sälja överskottselen tillbaka till nätet, vilket i sin tur gör det mycket mer attraktivt att investera i energilager.”

Carlsson, med över ett decennium av erfarenhet inom leverans och installation av solenergianläggningar, har sett en ökning av intresset för energilager redan nu. ”Kunderna är mer medvetna om att ett energilager ger dem större självständighet och möjligheten att använda mer av sin egenproducerade el när de faktiskt behöver den, detta i kombination med möjligheten för stödtjänster gör det till en trygg investering för framtiden” säger han.

Både Nord och Carlsson ser att detta är en del av en större trend där solenergiägare börjar tänka mer långsiktigt. ”Förr handlade det om att spara på elräkningen, men nu handlar det om att maximera egenanvändningen av elen. Energibehovet förändras under dagen, och med ett lager kan man använda sin solenergi även när solen inte skiner,” menar Nord.

Osäkerhet kring batteristöd

En oklarhet som Nord och Carlsson båda pekar på är att regeringens besked inte innehåller någon information om justeringar i stödet för batterilager. ”Det är en fråga som kan påverka hela kalkylen för framtida investeringar i solenergi,” säger Carlsson. ”Om stödet för batterilager förblir oförändrat, kan vi förvänta oss att många fler kunder kommer att överväga att investera i lagringslösningar. Men om det också justeras nedåt, kan det leda till att vissa väntar med sina investeringar.”

Framtiden för solenergi och Svenskt Byggmontage

Nord och Carlsson ser dock optimistiskt på framtiden för solenergi i Sverige, trots de förändringar som är på väg. ”Det finns fortfarande en stark tro på solenergi som en viktig del av framtidens energilösningar, både för hushåll och företag,” säger Carlsson. ”Och även om vissa subventioner minskar, så tror vi att teknikutvecklingen och nya affärsmodeller kommer att fortsätta driva marknaden framåt.”

Nord avslutar med att påpeka att Svenskt Byggmontage AB, med sin gedigna erfarenhet och starka kompetens inom både kalkylering och leverans, är väl positionerat för att möta de nya utmaningarna och möjligheterna på marknaden. ”Vi har sett trender komma och gå, men en sak är säker: Solenergin är här för att stanna.”

Läs mer om beslutet på regeringens hemsida

Information

Fartygsgatan 15
261 35 Landskrona

Tel: 010-335 45 45
E-post: info@svensktbyggmontage.se

Org.nr: 556922-9072
VAT: SE556922907201

Företaget innehar F-skattsedel

Medlem i Svensk Solenergi och Företagarna

Följ oss