Vanliga frågor & svar.

Hittar du inte svaret på din fåga här nedan? Hör av dig till oss så ska vi hjälpa dig!

Solenergi

Vad kostar solceller?

Detta beror på ditt behov samt förutsättningar. Solcellsanläggningens pris påverkas främst av dess storlek, mätt i effekt (ofta uttryckt som ”pris per kW”). Större anläggningar blir vanligtvis mer kostnadseffektiva, då många fasta startkostnader, som byggnation av ställningar och transporter, kan fördelas över en större kapacitet. För att få ett prisförslag till just ditt projekt kan du kontakta oss.

Producerar solceller el även när solen inte skiner?
Solceller genererar elektricitet när de utsätts för dagsljus, även om solen inte skiner direkt. De kan producera elektricitet även när det är molnigt väder, då diffust ljus når solcellerna. Dock är solcellernas effektivitet lägre när det är molnigt eller mörkt jämfört med klara soliga dagar. Dessutom producerar solceller ingen el under natten, så det krävs en annan energikälla eller energilagringssystem, som batterier, för att täcka elbehovet när solen inte är tillgänglig.
Hur långt från anläggningen får växelriktaren sitta?
I våra standardavtal får växelriktaren sitta max 10 m från anläggningen.
Vem utför jobbet?
Vi tar hand om hela processen för att få din anläggning installerad, inklusive platsbesök, projektering, kontakt med elnätsägaren, montering och efterarbete.
Hur lång är installationstiden?
Detta beror oftast på elnätsägaren och tar normalt sett bara några veckor, men i undantagsfall kan det dröja längre om elnätsägaren har hög belastning.
Hur mycket högre blir brandrisken?
En solcellsanläggning som är korrekt installerad ökar inte brandrisken avsevärt.
Finns det en app till systemet?
Samtliga system vi erbjuder inkluderar en app som gör det möjligt att övervaka och hantera din anläggning.
Vilka garantier har produkterna?
Beroende på produkt är garantin mellan 2–30 år. Denna information får du alltid av oss i förväg.
Hur lång är livslängden på solceller?
Vanligtvis varar en solcellsanläggning cirka 25 år. Under den perioden kan det bli nödvändigt att byta ut vissa komponenter.
Hur fungerar solceller?
Solceller omvandlar solens ljus direkt till elektricitet. När solens ljus träffar solcellen, genererar det en elektrisk ström genom materialet och skapar därmed elektrisk spänning. Genom växelriktaren omvandlas detta till el.
Vad behöver jag göra i processen?
Det enda som krävs från dig som kund är att tillhandahålla den nödvändiga informationen så att vi, som montörer, kan genomföra installationen och kontakta elnätsägaren. Detta inkluderar att fylla i relevant information och signera godkännande för att vi ska kunna hantera ditt elnät.
Hur lång tid tar själva installationen?
Efter att vi har fått ett godkännande att installera solceller på din fastighet från elnätsägaren tar det vanligtvis 3–5 dagar från projektstart till att anläggningen är helt färdigställd.
Är solceller täckta av hemförsäkringen?
Vanligtvis täcks solceller i vanlig hemförsäkring. Men vi rekommenderar alltid att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag eftersom avtal kan variera och lokala avvikelser kan förekomma.
Måste jag ha bygglov för att sätta upp solceller?
Normalt sett krävs inte bygglov för att installera solceller, förutsatt att solcellerna följer byggnadens form och ingen detaljplan förbjuder solceller. Trots detta finns det undantag, därför är det klokt att rådgöra med kommunen för att klarlägga eventuella specifika regler innan du påbörjar solcellsinstallationen.
Håller mitt tak för solceller?
I början av projektet genomförs en beräkning och utvärdering. Om det visar sig att ditt tak av någon anledning inte uppfyller kraven, kommer du att informeras om detta så snart det upptäcks.
Erbjuder ni finansieringsalternativ?

Vi har ett partnerskap med Cloover. Marknadens bästa digital lösning för finansiering av grön omställning. Du kan läs mer på https://cloover.co

Får jag ha solceller på byggnader med djur i?

Ja, det är tillåtet under förutsättning att du följer de krav som anges i Säker Gård

Vad innebär Säker Gård?

Säker Gård är ett krav från myndigheter på hur elinstallationer görs på gårdar. Du kan läsa mer om det här

Batteri

Vad krävs för att jag ska kunna ha ett batteri?
I grunden krävs endast en växelriktare och möjlighet för koppling till elnätet. För att dra maximal nytta av ditt batteri krävs även en solcellsanläggning. För att skapa en fullt fungerande och effektiv lösning för hemmabruk av solenergi och batterilagring krävs grundläggande komponenter, inklusive en växelriktare och möjlighet att ansluta till elnätet.
Kan jag använda Checkwatt?

Om du har ett batteri och en kompatibel växelriktare kan du i de flesta fallen använda Checkwatt. Du ansöker enkelt genom att kontakta oss här.

Vad kostar ett batteri?
Detta beror på ditt behov samt förutsättningar. För att få ett prisförslag till just ditt projekt kan du kontakta oss.
Fungerar mitt elbolag med Checkwatt?

Här kan du hitta en kontinuerligt uppdaterad lista över alla elbolag som är kompatibla med Checkwatt.

Grön teknik

Hur mycket avdrag kan jag få för Grön teknik?

Skattereduktion för grön teknik ges för installation av solceller, energilagring och laddboxar. Skattereduktionen för Grön teknik är högst 50 000 kr per år och person. Hur mycket avdrag du kan göra beror på ditt skatteutrymme. För att räkna ut din skattereduktion för Grön teknik kan du läsa mer här.

Får man skatteavdrag för Grön teknik som företag eller enskild firma?
I nuläget gäller Grön teknik endast för privatpersoner.
Kommer skatteavdrag för Grön teknik finnas kvar nästa år?
I nuläget finns skattereduktionen för Grön teknik kvar på obestämd tid. Så snart detta förändras kommer vi delge den informationen här.
Kan jag ta del av avdraget Grön teknik om det är ett fritidshus?
Ja, förutsatt att du är registrerad som ägare av fastigheten och har skatteutrymme för detta.

Support

Det har uppstått en försening, vad händer?
Normalt när det uppstår en försening är det nätägaren som ännu inte godkänt installationen av anläggningen. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.
Mina solceller skickar inte ström till nätet. Varför?
Detta kan orsakas av flera faktorer, såsom låg produktion där all genererad el används för eget bruk, påverkan av solbrist, isbildning eller smuts på solcellspanelerna.
Jag har felanmält men inget har hänt?

Vi försöker alltid hantera en felanmälan så snart som bara möjligt. Vi prioriterar alla fall i en lista och hanterar de som är akuta först. Har du inte fått någon uppdatering i ditt ärende kan du lägga en förfrågan här.

Jag har inte fått information om mitt ärende?
Så snart vi har några uppdateringar i ett ärende så uppdaterar vi dig som kund. I många fall är det extern information som saknas och då kan det dröja innan man får mer information.
Jag har bytt wifi, nu ser jag inget i appen.
Din växelriktare behöver anslutas till ditt nya nätverk, vanligtvis kan du göra detta direkt i appen. Annars är du välkommen att kontakta oss.
Information

Fartygsgatan 15
261 35 Landskrona

Tel: 010-335 45 45
E-post: info@svensktbyggmontage.se

Org.nr: 556922-9072
VAT: SE556922907201

Företaget innehar F-skattsedel

Medlem i Svensk Solenergi och Företagarna

Följ oss